Vanliga Frågor om Kreatin

Det finns en hel del vanliga frågetecken som dyker upp hos många när de ska köpa kreatin. Vi har här sammanställt en lista med vanligt ställda frågor i hopp om att hjälpa dig.

Vilket är det bästa kreatinet?

Core Creatine Pro

Core Creatine Pro är ett prisvärt och väldigt uppskattat kreatin i både smak och resultat.

Det finns inget kreatin som direkt kan utses som det bästa utan de positiva effekterna är förmodligen de samma oavsett fabrikat. Kreatin monohydrat är den renaste formen och sen finns där ett flertal andra varianter men i slutändan blir det samma ämne. Skillnaden ligger här snarare i att en del ämnen först måste göras om i magsäcken och tarmen innan de tas upp av kroppen. Om du är tycker att din mage är känslig mot kreatin monohydrat kan du t.ex. prova med Kre-Alkalyn eller liknande.

Det kreatin som är bäst är för många det som är billigast och fungerar för magen.

Svenskt Kosttillskott hittar du ett stort urval av produkter med kreatin. Passa på att läsa vad andra tycker så kanske du kan hitta den produkt som passar dig bäst. Kombinera gärna kreatin med någon bra pre-workout-produkt så är chansen stor att du känner dig mer pigg och har mer mental energi under passet också!

Är kreatin farligt?

Kreatin är inget magiskt ämne utan finns i vanliga livsmedel. Däremot kan kroppen använda mycket mer än vad du kan få i dig genom vanlig föda och där av är kosttillskotten populära.

Det finns väldigt många tester på kreatin och hur det påverkar kroppen. Det är ett av få ämnen som det testats väldigt mycket kring när det kommer till kosttillskott för träning. Det finns en del hypoteser som tyder på att daglig dosering under väldigt lång tid skulle kunna ha en negativ effekt på njurarna. Vi pratar här förmodligen flera år (om det ens räcker).

Hur som helst är det av denna anledning som man brukar rekommendera uppehåll på en vecka då och då, just för att återställa kreatinnivåerna.

Vill du prova kreatin och se effekterna själv så ta en titta på de butiker som säljer kreatin.

Hur mycket kreatin ska man ta?

En generell regel är att du bör ta 5 gram kreatin om dagen, förslagsvis före träning. Oavsett vilket fabrikat du använder så är det 5 gram som gäller så det gör det även mycket lättare att jämföra produkter. Titta på hur mycket rent kreatin varje produkt innehåller och jämför pris genom det (oavsett vad deras egna doseringsförslag är).

Det finns ingen anledning att ta mer än 5 gram om dagen så länge du inte tänkt buffra upp nivåerna snabbt. Se nästa svar.

Kan man ta mer kreatin i början som uppladdning?

Om du varit borta från kreatin länge eller inte tagit det alls tidigare så kan du ta mer kreatin under de första 5-7 dagarna. Det gör att din nivå av kreatin i kroppen snabbare når den optimala nivån och rekommenderas av många som uppladdning så man snabbare får önskad effekt.

Exakt hur mycket du ska ta skiljer sig lite från vem som rekommenderar. Allt ifrån 10-30 gram brukar nämnas som rekommenderat dagligt intag för uppladdning.

Bör jag ta något uppehåll från kreatin?

Eftersom det finns hypoteser som tyder på att ett dagligt intag av kreatin under lång tid kan ha en skadlig inverkan på njurarna så rekommenderas uppehåll då och då.

Ett populärt förslag brukar vara att köra kreatin i tre veckor för att sedan vara utan i en.

Kan man ta kreatin under deff?

Det kan du absolut göra om du vill, men detta är också ett perfekt tillfälle att faktiskt vila kroppen från extra dagligt intag av kreatin.

Under deff är målet att gå ner i muskelfri massa och frågan är om du verkligen behöver kreatinet för att behålla så mycket muskelmassa som möjligt.

Kreatin binder också åt sig vatten så om du slutar på kreatin kommer du gå ner i vikt av denna anledning också.

Finns där några bieffekter på kreatin?

Vi ha en egen sida om just kreatinets bieffekter. Du kan läsa om de där.

Kan man få håravfall av kreatin?

Ja, fast långt ifrån alla.

I en studie gjord på unga college-studenter i Australien (ålder 18+) så ökade mängden Dihydrotestosteron (DHT) med ca 50% efter tre veckors användning av kreatin. Om du har gener som gör dig tunnhårig i ung ålder beror detta ofta på att man är känslig mot just DHT vilket med tiden orsakar att hårsäckar dör. Det är fullt möjligt att en ökad mängd DHT på grund a kreatinintag kan medföra att du tappar håret snabbare än vad du annars skulle.

Titta på hur dina manliga släktingar på din mammas sida ser ut (morfar, morbror t.ex.) och om de blev tunnhåriga tidigt så är det en stor risk att du bär på samma gener.

Håravfall hos män är inte ovanligt men ändå är det mycket färre än majoriteten som lider av detta. Om du tror att du tillhör de som är drabbade eller om du redan känner att du är tunnhårig så blir kanske inte kreatin ett lika självklart val för dig.

Räknas kreatin som doping?

Eftersom du kan få i dig kreatin genom vanlig kost (t.ex. all kött/fisk) så är det svårt att dopingklassa något som det. Enligt dopingjouren.se är kreatin inte dopingklassat för vare sig idrott eller i samhället. Det är alltså fullt lagligt att sälja och inta kreatin och du kommer heller inte kunna bli dopingklassad i tester om du ska tävla.

Ökar man i vikt av kreatin?

Ja, det kommer du att göra.

Målet är att öka proteinsyntesen så du får större muskler så förutsatt att du tränar rätt så kommer du öka extra mycket i muskelmassa.

Kreatin binder även åt sig vatten vilket gör att du ganska snabbt kommer att gå upp i vikt och kanske även känna dig lite svullen. Detta är dock fullt normalt och när du slutar ta kreatin kommer kroppen att tappa vattnet.

Av just denna anledning är kreatin kanske inte det bästa att ta under sommarmånaderna om du vill att magrutorna ska synas tydligt. Det märks även på försäljningen av kreatin som sjunker lite under juni och juli.